Agar-Agar Santan Salju

Berbuka dengan agar-agar yang sejuk macam ni memang terasa nikmatnya. Simple tapi mengancam...hihihi


Agar-Agar Santan Salju

By Shikin

Sumber : Yatiememories


Bahan-bahan


Lapisan Bawah

1 sb serbuk agar2

900 ml air biasa

150 gm gula pasir
1 sk esen rose
pewarna merah


Lapisan Atas
1 sudu kecil serbuk agar2
100 ml air biasa
400 ml santan
90 gm gula pasir
1 helai daun pandan

Cara membuatnya.

1. Masak bahan2 lapisan bawah sehingga mendidih. Setelah siap tuang ke dalam loyang. Biarkan beku sedikit.Sementara itu masak bahagian lapisan atas.

2. Dalam periuk, masak 100 ml air tu dan masukkan gula serta daun pandan. Masukkan pula serbuk agar2 dan kacau sebati. Masukkan pula santan dan kacau guna api perlahan dan sehingga mendidih.

3. Setelah siap, cakar2 sikit agar2 lapisan bawah tadi dngn menggunakan pisau, supaya ianya lekat dan tuang adunan atas pula.

4. Setelah siap, biarkan beku dan letak dalam peti ais. Sedap di makan sejuk.


Ulasan

  1. Salam Akak...
    yang ni betul2 menyelerakan...konfirm dah tak toleh kirin kanan....terliur i tau...
    thanks ya kak,sy ambik resepi ni...

    BalasPadam
  2. Aduhai...memang mengancam....

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Makaroni Goreng