Sudi-Sudi Ikut Saya...

Rabu, 23 Julai 2014

Cili Kicap

Saya dapat resepi ni daripada FB. X pasti siapa pemilik asal dia sebab share atas share. Link yang asal pun dah x jumpa.

Resepi dia pun pakai ingat apa yang saya buat. Tu pun nasib baik saya ada ambik gambar step by step.

Apapun terima kasih kepada pemilik asal resepi ni...

Sapa2 yang banyak stok cili boleh lah cuba nanti...

Macam ni cara nak buat dia...

Bahan yang kita nak guna cili padi, dalam segenggam macam tu, bawang besar - 1 labu, bawang putih - 2 ulas. 
(Bawang tu hiris-hiris)


Kemudian goreng semua bahan-bahan sampai layu. Goreng satu per satu yerr...


Masukkan dalam bekas kaca. Kalau x de bekas kaca, masukkanlah ke dalam apa2 bekas pun. Pastikan bekas bertutup.


Kemudian tuangkan kicap lemak manis sampai memenuhi botol. Pastikan semua bahan-bahan terendam dengan kicap tu.


Biar dalam 2,3 hari lepas tu bolehlah di cicah dengan apa2 yang patut. Kena dengan nasi panas waktu bershur memang terbuka selera...

1 ulasan:

  1. cili kicap ni maw mkn dgn koteow greng ke bihun ke, sedap jgak ni..:)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini