Sudi-Sudi Ikut Saya...

Selasa, 12 Ogos 2014

BBQ Kambing & Daging Rusa

BBQ ni buat malam raya ri tu. Dah jadi rutin pulak kami adik beradik berbbq setiap kali hari raya. Ini tahun ke tiga.

Biasalah saya ni, mana sempat nak update on time... Mesti makan hari, tak pun berminggu2 baru boleh nak masuk dalam blog ni. Layan je lah walaupun semuanya dah selamat masuk kedalam abdomen.

Tapi kali ni lain sikit sebab ada menu baru untuk dibakar iaitu kambing dan daging rusa. Maka saya pun sibuk la menggugel resepi2 yang sesuai utk memerap daging kambing ni. Tak biasa buat, takut tak sedap dan tak termakan pulak. Sayanglah kalau tak habis. Dahlan kambing & rusa harganya boleh tahan jugak...ngee...

Hasil carian saya nampak macam resepi Lina Pg ni senang untuk di follow. Bahan-bahannya pun saya dah ready awal2... Resepinya kat bawah...
Ni jer gambar kambing dan rusa yang sempat di ambil. Posing dalam talam jer..tak sempat nak plating elok2. Maklumlah semua dah tak sabar nak menyantap...
BBQ
By Shikin Rahmat
Sumber : Lina Pg

Bahan-Bahan
4 keping daging kambing - rendam dengan air bancuhan tepung gandunm dalam setengah jam. Basuh bersih2 kemudian perahkan jus lemon biarkan setengah jam. Bilas bersih2 dan bolehlah diperap dengan bahan2 perapan.
1/2 kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
3 ulas bawang putih - tumbuk kasar
1 inci halia - tumbuk kasar
Lada sulah / lada hitam / rosemarry / tyme / oregano (herba)
Sedikit olive oil
*Saya tambahkan dengan sos sour plum life dan sedikit perahan lemon dan garam

Cara-Cara
Bersihkan daging kambing dan toskan
  1. Ketuk2 sikit bahagian isi daging kambing supa isinya tidak liat - saya ketuk pakai lesung ja. Ketuk2 manja k.. jgn sampai hancur pulak daging tu...
  2. Lumurkan daging kambing dengan kiub ayam, diikuti dengan herba.
  3. Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis
  4. Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
  5. Perap daging sekurang-kurangnya 1 jam. Lagi lama lagi best sebab bahan perapan akan menyerap masuk ke dalam daging.
  6. Bakar daging sampai masak. The best result kalau bakar guna arang. Tapi kalau x de, leh grill atau guna pemanggan ajaib saja.

Selain kambing dan rusa, ada juga ayam kampung, sosej dan stick ketam. Semuanya saya perap dengan bahan yang sama sebelum dibakar. 

Feedback daripada suami dan adik2, resepi ni menepati citarasa semua. Everything sold out malam tu. Alhamdulillah...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini