Sudi-Sudi Ikut Saya...

Rabu, 24 September 2014

Sambal Goreng Dengan Ulam-Ulaman

Sedap makan macam ni. Kata orang mak mentua lalu belakang pun tak perasan dah...hihihi


Sambal Bilis Goreng
By Shikin

Bahan-Bahan
5 biji cili merah 
5 biji cili padi 
4-5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Sejemput ikan bilis
1 inci belacan
Asam keping
Sedikit minyak


Cara-Cara

  • Tumbuk cili merah, cili padi bawang merah, bawang putih dan belacan.
  • Masukkan ikan bilis, tumbuk2 kasar.
  • Panaskan minyak, tumis bahan-bahan tumbuk tadi. biarkan sampai naik bau.
  • Masukkan sedikit air dan asam keping serta garam dan gula secukupnya.
  • Teruskan memasak sampai pecah minyak.
  • Padamkan api, angkat dan boleh dihidangkan bersama ulam-ulaman.

Tambah cekur dengan ulam raja hasil tanaman en. Tahiri.

1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini