Sudi-Sudi Ikut Saya...

Khamis, 13 Februari 2014

Gulai Ayam Kampung

Kalau ayam kampung tak buat masak kuning, mesti buat gulai. Duk ulang lagu tu la...


Gulai Daging/Ayam/Tulang
By Shikin
Resepi : Mak mertua K.Am

Bahan2

Untuk Tumis :-
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 kuntum bunga lawang
5-6 kuntum bunga cengkih
2 batang kulit kayu manis
2 tangkai daun kari

Bahan Kisar
1 bungkus rempah kari
15 tangkai cili kering
11/2 inci halia
8-9 ulas bawang merah
1 sudu teh serbuk kunyit

Bahan Lain
1/2 ekor ayam (saya guna ayam kampung)
11/2 cawan santan
2 sudu besar kerisik (letak masa kuah mendidih)
Ubi kentang (potong 4)
Garam secukup rasa
1 peket kecil Ajinomoto (optional ) - saya tak letak
Minyak untuk menumis
Air

Cara-Cara
  • Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan tumis. Biarkan sehingga kekuningan dan naik bau.
  • Masukkan bahan-bahan kisar. Masak sampai pecah minyak.
  • Masukkan pula ayam dan kentang. Gaul sebati.
  • Tuangkan santan. Biar mendidih perlahan-lahan.(Boleh tambahkan air, jika perlu)
  • Perasakan dengan garam secukupnya.
  • Padamkan api.
  • Sedia untuk dihidang.
  • Tips dan petua :
  • Ayam dibasuh dengan cuka dan garam
  • Goreng ayam terlebih dahulu
  • Masukkan ayam masa pecah minyak
  • Masak dengan api perlahan 

Rabu, 12 Februari 2014

Paprik Udang

Masak simple-simple...



Paprik Udang
By Shikin

Bahan-bahan
Udang
2 ulas bawang merah - mayang halus
1 ulas bawang putih - mayang halus
1 biji bawang besar - potong bulat
1 inci halia - hiris memanjang
3-4 tangkai cili padi - ketuk2 @ potong meyerong
2 batang kacang panjang - potong 11/2 inci
1/2 batang karot - hiris memanjang
baby corn - potong serong
3 susu besar sos cili 
1 sudu besar sos tomato 
1 susu besar sos tiram
3 helai daun limau purut
Minyak masak
Garam dan gula secukupnya
Air (jika perlu)

Cara

  • Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga kekuningan.
  • Masukkan kesemua jenis sos. Kacau seketika.
  • Masukkan udang.
  • Masukkan juga kesemua sayuran. Kacau lagi. 
  • Kalau agak kering boleh tambah sedikit air.
  • Kemudian masukkan bawang besar, hirisan cili padi serta daun limau purut. kacau lagi.
  • Perisakan dengan garam dan gula secukupnya.
  • Padamkan api.
  • Sedia untuk dihidangkan.


Selasa, 11 Februari 2014

Roti Bakar Dengan Kacang Phool

Buat sekali lagi roti bakar dengan kacang phool ni. Kali ni guna resepi sumbangan Diana, sumber resepi daripada Mami Asmah Laili & Inahar. Memang terbaiklah...


KACANG PHOOL
By Shikin
Sumbangan : Diana
Sumber : Mami Asmah Laili, Inahar

Bahan-Bahan
1 tin kacang PHOOL MEDAMAS masukkan didalam mangkuk
1 tin kacang kuda putih dan pecah-pecahkan- x letak
1 tin bake beans
1/2 kilo daging cincang
sedikit tomato sos-ni kita tambah sendiri
Beberapa biji telur, digoreng mata lembu
2 biji bawang besar, dipotong dadu kecil
3 biji lada hijau, dihiris kasar - pakai cili merah
3 biji lada merah, dihiris kasar
6 biji limau kasturi, dibelah 2
Sedikit daun ketumbar dan daun pudina - x letak
Garam secukup rasa -kita tambah perisa & gula sedikit
minyak utk menumis

BAHAN KISAR
20 biji lada kering
20 biji bawang merah
5 biji bawang putih dikisar halus
2 sudu teh penuh rempah beriani
Sedikit halia
air secukupnya

Cara Cara
Tumis bahan kisar sehingga garing dan wangi. Masukkan daging dan sedikit air. Masukkan semua kekacang dan gaul rata. Biarkan mendidih sehingga dagingnya empuk dan pekat sedikit. Masukkan garam beserta daun ketumbar dan pudina. Rasa, jika ada yang kurang, tambah.

CARA MENGHIDANG
Tuang kacang Phool kedalam mangkuk. Hias dengan telur mata lembu, bawang dadu, lada hiris dan limau kasturi. Enak dilawankan dengan roti Perancis. (kita wat garlic bread)- pakai roti benggali jer
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini