Kari Ikan Nyok-Nyok


Kari Ikan Nyok-Nyok 
By Shikin

Bahan-Bahan 
Ikan Nyok-Nyok - sederhana besar 
2 ulas bawang putih 
3 ulas bawang merah 
2 tangkai daun kari 
1 sdk halba campur 
3 sudu besar serbuk cili 
2 bgks rempah kari (Campur serbuk cili dan serbuk kari. Bancuh dengan air asam jawa, jadikan paste) 
Air asam jawa 
santan - RM1 
Air 
Garam
Minyak 
Bendi 
Tomato 

Cara-Cara 
Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah daun kari dan halba campur sampai naik bau. 
Masukkan paste rempah kari. Masak sampai garing dan pecah minyak 
Masukkan santan. Kacau sebati. Masukkan sedikit air. 
Apabila mendidih bolehlah masukkan ikan.  
Masukkan bendi. Masak seketika. 
Perasakan dengan garam secukupnya. Rasa juga masamnya. Kalau kurang boleh tambah air asam jawa. 
Akhir sekali masukkan tomato. 
Padamkan api. Sedia untuk dihidang.

Ulasan

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu