Sudi-Sudi Ikut Saya...

Isnin, 29 Jun 2015

Roti Jala, Pengat Durian & Sandwich Simple


Juadah berbuka puasa kami kelmarin. :)


ROTI JALA
By Shikin 
Sumber : Reenkhan 

Bahan-bahan 
2 cawan tepung gandum 
1 cawan santan pekat 
1 1/2 air 
garam secukup rasa  
2 warna yang berbeza (guna pewarna hijau saja) 
1 biji telor 

Cara 
Blend kesemuanya. 
Tapiskan adunan supaya tidak berketul2 
Bahagikan 2 bahagian 
Warnakan 1 bahagian warna yang berbeza dan 1 bahagian lagi warna yang lain 
Masuk kan kedalam botol muncung 3 
1 botol picit secara melintang di atas non-stick pan 
1 botol lagi warna yang berbeza picit secara menegak Biarkan roti jala masak Angkat daripada pan. 
Warnakan dengan pewarna hijau
Jala seperti biasa dengan acuan roti jala
Gulung @ lipat mengikut citarasa masing-masing 

Pengat Durian
By Shikin

Bahan-Bahan
Durian 
Santan 
Gula 
Garam 
Daun Pandan (carik-carik dan simpulkan) 

Cara-Cara 
Masukkan isi durian kedalam periuk. Masukkan santan. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih. 
Masukkan gula secukupnya. Masukkan daun pandan. Masukkan juga secubit garam. 
Teruskan memasak sehingga semuanya sebati. 
Rasa kuahnya, kalau cukup lemak dan manisnya padamkan api. 
Bolehlah dihidangkan. Sedap dicicah dengan roti jala atau roti.


Sandwich Sardin 
by Shikin 

Bahan-bahanny
Roti Putih (saya guna roti gardenia) 
Mentega/Marjerin 
Mayonis Salad 
Timun
Tomato (Optional) 

Cara-cara 
Ambil 2 keping roti, sekeping disapu butter, sekeping lagi sapu mayonis. 
Kemudian sapukan inti sardin ke atas roti yang telah di sapu mayonis. 
Letak daun salad dan hirisan timun dan tomato (sekiranya ada) Letakkan roti yang disapu mentega diatasnya. 
Kalau nak potong, potonglah ikut bentuk yang disukai. 
Boleh juga dibakar dalam sandwich maker untuk dijadikan sandwih bakar

Selasa, 23 Jun 2015

Nasi Ayam Penyet




Menu yang sesuai untuk berbuka puasa

Resepi Nasi Ayam Penyet Dan Sambal Sedap
By Shikin

Bahan-bahan & Cara Membuatnya ( 6 orang )

Bahan2 Untuk Ayam 
1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
1 sudu besar Serbuk Kunyit
½ sudu besar Serbuk Lada Putih
3 ulas Bawang Putih
1cm Halia
Sedikit Air
1 sudu kecil Garam
Minyak masak untuk menggoreng.

Cara-cara Memasak Ayam Penyet
  • Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
  • Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
  • (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat.
  • Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
  • Panaskan minyak dan goreng hingga garing.

Bahan Untuk Sambal
Sedikit minyak masak
10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
10 biji Cili padi
10 biji Bawang kecil/merah, hiris
3 biji Bawang putih, hiris
5 biji Tomato, potong 4
5 cm Belacan
2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
3 sudu gula merah/secukup rasa

Cara-Cara Memasak Sambal
  • Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
  • Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
  • Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
  • Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
  • Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
  • Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
  • Masukkan gula merah dan gaul rata.
  • Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.

Bahan Untuk Nasi
3 cawan beras dibasuh dan ditoskan
3 ulas bawang putih
satu btg kayu manis
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
sedikit butter
garam
kiub pati ayam/daging
6 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)


Cara Memasak Nasi
  • Panaskan butter. Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
  • Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
  • Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
  • Pindah ke periuk nasi letrik dan masak macam biasa. 

Untuk Sup

Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah ayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).

Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.

kredit:blogresepi

Isnin, 22 Jun 2015

Popia Cheese Crab

Lama tak mengemas blog ni. 

Hari ni pun datang sapu-sapu sikit dan nak tinggal resepi Popia Cheese Crab ni...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini