Kek Batik

Dalam keterbatasan masa, mencuri ruang untuk menyediakan juadah santapan keluarga.

Menggagahkan diri, hasil godekan di atas dapur, terhasillah kek batik ni.

Kali ni guna resepi yang sedikit lain daripada biasa. Hasilnya...tetap mabeles..


Kek Batik

Bahan-Bahan
250gm butter
1 tin susu pekat
1 biji telur
Serbuk koko/coklat masakan secukupnya - saya guna coklat masakan >< 100gm
1 bungkus Biskut Marie  (patah-patahkan)

Cara-cara membuatnya
  • Panaskan kuali, masukkan butter dan biarkan mencair.
  • Masukkan pula susu pekat. Kacau sebati. 
  • Masukkan pula serbuk koko/coklat masakan. 
  • Kemudian masukkan telur.
  • Kacau sentiasa supaya adunan tidak berketul. Kacau sehingga adunan agak pekat(pastikan api perlahan supaya adunan tidak hangus)
  • Masukkan biskut marie. Kaup balikkan supaya biskut dan adunan coklat sebati.
  • Tuangkan adunan kedalam loyang.
  • Tekan-tekan dengan senduk supaya adunan mampat.
  • Sejukkan dulu di dalam peti ais sebelum dihidangkan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu