Kari Udang

Layan kari udang hari ni. Kari bodo-bodo ajer... hehehe...


Kari Udang My Style
By Shikin

Bahan-Bahan
1/2 kg udang (sederhana besar)
2 ulas bawang putih ~ dimayang
3 ulas bawang merah ~ dimayang
1 bungkus serbuk kari ~ bancuh dengan sedikit air (jadikan paste)
2 pelepah daun kari ~ lurut drpd tangkai
santan (rm1.00)
Garam secukup rasa
Air
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara :

  • Bersihkan udang (saya potong sedikit dibahagian muncung dan ekornya). Bilas dan toskan. letak tepi kejap.
  • Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga kekuningan.
  • Masukkan paste kari. Tumis sampai garing dan pecah minyak.
  • Masukkan santan. Kalau santan pekat, bolehlah tambah dengan air secukupnya. Terpulanglah nak kuah pekat atau cair. Masukkan asam gelugur.
  • Bila kuah dah mendidih masukkan udang.
  • Masukkan juga garam. Rasa masin secukupnya.
  • Padamkan api. Bolehlah dihidangkan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Makaroni Goreng