Jenahak Bersos Plum
Jenahak Bersos Plum
By Shikin
Bahan-Bahan
3 keping isi jenahak - letak garam kunyit dan goreng sampai masak. Kalau boleh jangan garing sangat.
3 keping isi jenahak - letak garam kunyit dan goreng sampai masak. Kalau boleh jangan garing sangat.
5 ulas bawang merah - mayang halus
3 ulas bawang putih - mayang halus
1 inci halia - hiris memanjang
1 labu bawang besar - hiris
1 biji cili merah - hiris
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos plum
Garam dan gula secukupnya
Minyak
Cara-cara
- Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sampai kekuningan.
- Masukkan cili kisar. Kacau sampai cili garing.
- Masukkan sos cili dan sos plum. kacau lagi.
- Tambahkan pula cili hiris dan bawang besar.
- Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Masukkan isi jenahak yang telh digoreng. Kaup balikkan sehingga semuanya mesra sebati.
- Padamkan api.
- Sedia untuk dihidang
Ulasan
Catat Ulasan