Jus Kedondong @ Amra

Ada orang panggil kedondong, ada orang panggil amra. Mana-mana panggilan pun buahnya sama.

Pokok kedondong kat depan rumah tengah galak berbuah. Bulan2 puasa ni takkan nak menyicah garam belacan kot. So saya blend buat jus.

Kedondong ni jenis yang kecik jadi saya tak buang biji / empulurnya. 

Resepi hentam keromo...pakai taruk apa yang ada.


Jus Kedondong
By Shikin

Bahan-Bahan
Buah kedondong (basuh bersih2) - Nak guna berapa biji ikut kesesuaian masing2. 
Air
Gula
Asam boi

Cara-Cara
  • Blend buah kedondong, air dan gula sampai halus. 
  • Kemudian tapiskan kedalam satu bekas.
  • Masukkan asam boi secukupnya. Kacau sebati.
  • Pastikan cukup manis masamnya.
  • Tambahkan ketulan ais.
  • Sedia untuk dihidangkan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu