Cuq Udang Bendang
Cucur Udang My Style
By Shikin
Bahan- Bahan Untuk Cucur
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung kastad
3 sudu besar tepung jagung
Udang
Taugeh
Kuchai/Daun Bawang
Garam dan air suam secukupnya (Buat air garam. Masin dia tu, kira bagi sedang eloklah bila dibancuh ngan tepung nanti)
Minyak untuk menggoreng
Cara buat
- Campurkan kedua-dua jenis tepung. Tuangkan air garam. (Guna air suam bertujuan untuk melembutkan cucur)
- Bancuh sampai tepung sebati dan tidak berketul-ketul. Kepekatan adunan tu boleh agak-agak lah ye. Jangan pekat @ cair sangat. Biar sedang-sedang jer...( Timbuk-timbuk sikit untuk menghilangkan udara dalam tepung)
- Masukkan udang. Gaul sebati dalam adunan tepung.
- Masukkan pula taugeh dan kucai/daun bawang. Masa ni tepung tu kaup balikkan pelan-pelan supaya taugeh tak patah-patah atau hancur.
- Bila semua bahan dah bergaul mesra bolehlah digoreng dalam minyak yang panas dan banyak.
- Angkat dan hidangkan bersama kuah kacang, tauhu goreng dan timun.(Hari ni cicah ngan sos biasa je)
*kalau cara saya, saya goreng dengan cara melerek tepung tu di dinding kuali. Bila masak cucur akan jadi leper dan garing. *Boleh juga dijemput dengan tangan atau pakai sudu. Ikut keselesaan masing-masinglah.
Ulasan
Catat Ulasan