Pisang tanduk dan sambal kicap cili kering
Resepi Sambal Kicap Lada Kering
Bahan-bahannya:
10 tangkai lada kering
2 ulas bawang putih
1/2 cawan kicap manis
sedikit perasa yang dibenarkan
sedikit garam
3 sudu teh gula pasir
2 biji limau kasturi
Cara membuatnya:
1. Rebus lada kering hingga masak. Kemudian toskan
2. Masukkan semua bahan seperti bawang putih, garam, serbuk perasa, gula , kicap dan kisarkan dengan lada kering tadi.
3. Bila telah sebati, masukkan ke dalam mangkuk.
4. Perahkan limau kasturi untuk menambah perisa.
5. Siap untuk dimakan bersama dengan pisang goreng dan sebagainya.
Bila kita gantikan cili padi dengan lada kering, kita akan dapat rasakan perbezaan rasa pedasnya. Dengan lada kering, rasa pedasnya lebih lembut dan tidak pijar.
Selamat mencuba.
Ulasan
Catat Ulasan