Tengahari di dangau abah.
Lama betul blog ni terbiar sepi. Bukan x dak keinginan nak update blog, tp tu la...vitamin M melebihi segala-galanya..😂😂. Tambahan pula la ni medsos yang lain lebih mendapat tempat dihati pembaca.
Ok la x mau tulis banyak, just tempek resepi dan gambar ya..
Kari Ikan Jenahak
By Shikin
Bahan-Bahan
Ikan Nyok-Nyok - sederhana besar
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 tangkai daun kari
1 sdk halba campur
3 sudu besar serbuk cili
2 bgks rempah kari (Campur serbuk cili dan serbuk kari. Bancuh dengan air asam jawa, jadikan paste)
Air asam jawa
santan - RM2
Air
Garam
Minyak
Bendi
Tomato
Cara-Cara
Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah daun kari dan halba campur sampai naik bau.
Masukkan paste rempah kari. Masak sampai garing dan pecah minyak
Masukkan santan. Kacau sebati. Masukkan sedikit air.
Apabila mendidih bolehlah masukkan ikan.
Masukkan bendi. Masak seketika.
Perasakan dengan garam secukupnya. Rasa juga masamnya. Kalau kurang boleh tambah air asam jawa.
Akhir sekali masukkan tomato.
Padamkan api. Sedia untuk dihidang
Ulasan
Catat Ulasan