Sudi-Sudi Ikut Saya...

Rabu, 7 Mac 2012

Agar-Agar Santan Pandan

Agar- agar ni digandingkan dengan mee bandung untuk juadah berbuka Isnin lepas, tapi baru sempat buat entry hari ni. 

Tu pun kena seludup broadband dari rumah (sorry ye En. Tahiri...) memandangkan line interner kat ofis ni dah ada sekatan baru. Kalau dulu dia sekat website macam youtube, FB etc. Tapi sejak seminggu ni, dengan private blog pun dah tak boleh nak surf dah... Hu hu 

Ok la. Biaq pi la kisah line tenet kena banned tu, dah keja depa nak buat lagu mana lagi kan. Balik ke kisah agar-agar santan ni(kalau kat tempat saya agar-agar lumut), saya ambik resepinya daripada Yatie Memories. 

Cuma tu lah kepala agar-agar saya tu tebal sangat, sampai tak nampak layer yang bahagian bawah. Tak tau lah apa silapnya.

Ni bukan salah resepi yer, mungkin teknik dan cara pembuatan saya yang tak kena. Yang pasti, rasanya memang sedap.



Sumber : Yatie Memories
Bahan-Bahan:
  • 10gm serbuk agar-agar
  • 1 cawan gula pasir
  • 4 cawan air
  • 200 ml santan kotak+ 50 ml air
  • 1 biji telur dipukul dengan santan tadi
  • secubit garam
  • 2 helai daun pandan
  • pewarna hijau dan perisa pandan
Caranya:

  1. Masak air dengan gula pasir dan daun pandan.
  2. Bila gula sudah larut masukkan serbuk agar-agar dan kacau hingga semuanya larut
  3. Kecilkan api. Masukkan pewarna hijau dan perisa pandan.
  4. Kemudian tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga mendidih.Guna api sederhana je dan sentiasa di kacau.
  5. Bila dah siap, tutup api dan bolehlah di tuang ke dlm acuan kegemaran.
  6. Sejukkan baru di didinginkan dalam peti sejuk!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini