Siakap Goreng Bercili

Balik kerja, godek esbok, jumpa la sekor ikan siakap.

Hmmm...Siakap...Nak masak apa ya...

Goreng rangup, tuang sambal. Sedap tu


Siakap Goreng Bercili

Bahan-Bahannya
1 ekor ikan siakap
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 sudu besar cili kisar - boleh tambah kalau nak kuah banyak dan lebih pedas
2 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
1/2 cawan air
Lada sulah
Tepung ubi
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Timun, karot, nenas - potong dadu (kalau x de boleh letak hirisan bawang besar)
Daun bawang/daun sup(jika ada) - untuk hiasan


Cara-cara
  • Bersihkan ikan, kelar-kelar sikit. Taburkan garam dan lada sulah. Taburkan pula tepung ubi rata-rata.
  • Goreng ikan dalam minyak yang banyak sehingga berwarna kuning keemasan.( boleh buat deep fryer) Angkat dan toskan.
  • Keluarkan separuh minyak bekas gorengan ikan tadi, tinggalkan sedikit untuk menumis.
  • Tumis bawang merah dan bawang putih yang telah di mayang halus.
  • Masukkan cili kisar, masak sehingga cili pecah minyak.
  • Kemudian masukkan kesemua jenis sos serta garam dan gula secukup rasa.
  • Masukkan pula timun, nenas, dan karot. (jika ada) Kacau sebati.
  • Tambahkan sedikit air jika kuah terlalu pekat.
  • Apabila sudah masak curahkan kuah ketas ikan yang telah dihiaskan didalam pinggan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Makaroni Goreng