Sudi-Sudi Ikut Saya...

Selasa, 27 Mac 2012

Siakap Goreng Bercili

Balik kerja, godek esbok, jumpa la sekor ikan siakap.

Hmmm...Siakap...Nak masak apa ya...

Goreng rangup, tuang sambal. Sedap tu


Siakap Goreng Bercili

Bahan-Bahannya
1 ekor ikan siakap
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 sudu besar cili kisar - boleh tambah kalau nak kuah banyak dan lebih pedas
2 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
1/2 cawan air
Lada sulah
Tepung ubi
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Timun, karot, nenas - potong dadu (kalau x de boleh letak hirisan bawang besar)
Daun bawang/daun sup(jika ada) - untuk hiasan


Cara-cara
  • Bersihkan ikan, kelar-kelar sikit. Taburkan garam dan lada sulah. Taburkan pula tepung ubi rata-rata.
  • Goreng ikan dalam minyak yang banyak sehingga berwarna kuning keemasan.( boleh buat deep fryer) Angkat dan toskan.
  • Keluarkan separuh minyak bekas gorengan ikan tadi, tinggalkan sedikit untuk menumis.
  • Tumis bawang merah dan bawang putih yang telah di mayang halus.
  • Masukkan cili kisar, masak sehingga cili pecah minyak.
  • Kemudian masukkan kesemua jenis sos serta garam dan gula secukup rasa.
  • Masukkan pula timun, nenas, dan karot. (jika ada) Kacau sebati.
  • Tambahkan sedikit air jika kuah terlalu pekat.
  • Apabila sudah masak curahkan kuah ketas ikan yang telah dihiaskan didalam pinggan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini