Sudi-Sudi Ikut Saya...

Isnin, 24 September 2012

Tomyam Seafood


Jom pekena tomyam hari ni. Tak payah travel ke Thailand pun, makan kat Malaysia jerrr..

Sebenarnya tak lah susah sgt nak buat tomyam ni. Sediakan bahan-bahan yang diperlukan, lebur sampai semuanya masak.

Yang penting rasanya mesti balance. Pedasnya, masamnya...tapi semua tu ikut citarasa masing-masing yer...


Tomyam Seafood

Bahan-Bahannya
Udang dan Sotong (boleh juga gunakan ayam @ daging @ campur semua sekali, tapi better diasingkan.)
3 sudu besar pes tomyam
2 biji bawang besar - hiris bulat. Kalau dapat bawang bombay lagi best sbb rasa dia manis
5-10 biji cili padi - ketuk2 sket utk mendapatkan rasa pedas yang menyengat
3-4 batang serai - hiris 2,3 secara menyerong
1 inci halia - hiris
2 inci lengkuas - hiris
3-4 helai daun limau purut - lurutkan daripada batangnya
1 batang seleri - hiris
2 biji tomato - potong 4
karot, bunga kobis, putik jagung secukupnya - potong sesuka hati
Perahan limau nipis - ikut kemasaman yang dikehendaki
Air
Garam 


Cara Membuatnya
  1. Tuang air dalam periuk, masukkan pes tomyam, serai, lengkuas, halia, hirisan bawang besar, seleri dan cili padi. Masak sampai mendidih. (Api jangan terlalu kuat. Biar ia mendidih perlahan-lahan)
  2. Masukkan sayur2 yang keras dulu (karot, putik jagung & bunga kobis) Biarkan seketika. Masukkan pula daun limau purut.
  3. Masukkan udang, sotong. Didihkan sekejap.
  4. Masukkan garam secukupnya.
  5. Kemudian masukkan pula tomato.
  6. Akhir sekali tuangkan perahan limau nipis. Padamkan api
  7. Hidangkan panas2 bersama nasi putih dan gandingan lauk pauk yang lain.
  8. Boleh juga dimakan bersama mee, bihun yang telah dicelur



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini