Siakap Sweet Sour
Siakap lagi yer...he he he...
Hidangan ni memang kegemaran kami sekeluarga.
Masak cara saya, bahan-bahan ikut apa yang ada.
So simple...
Main campak-campak aja...tarraaa...dah pun siap.
Masak cara saya, bahan-bahan ikut apa yang ada.
So simple...
Main campak-campak aja...tarraaa...dah pun siap.
Siakap Sweet Sour
By Shikin
Bahan-Bahan
1 ekor ikan siakap - sederhana besar (dalam 500++gm berat dia)
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
6-7 biji cili padi
1/2 biji lada benggala - saya guna lada benggala hijau, itu jer stok yang ada
Sos cili, sos tomato, sos tiram - kuantiti saya agak2 ajer. Sesedap rasa heh heh..
Nenas - hiris nipis (agak-agaklah nak banyak mana)
Timun - buang empulur tengahnya dan potong dadu ( saya guna 1/2 biji jer)
1 biji tomato - potong 4 @ 6
1 biji tomato - potong 4 @ 6
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-Cara Membuatnya
- Bersihkan ikan, basuh dan toskan. Kelar-kelar ikan tu. Lumur dengan garam dan serbuk lada sulah. Taburkan tepung jagung rata-rata ke atas ikan.
- Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan sampai garing. Angkat dan ketepikan. Bolehla diletakkan didalam pinggan dan dihias ikut suka.
- Dalam kuali yang lain, panaskan minyak, tumis bawang besar, cili merah, cili padi dan cili benggala sampai layu.
- Masukkan semua jenis sos. Masak sampai semua sebati. Kalau sos agak pekat, tuangkan sedikit air.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan timun dan nenas. Kacau sebati. Kemudian masukkan tomato. Biarkan sekejap.
- Bolehlah dipadamkan api.
- Curahkan kuah keatas ikan yang dah ready dalam pinggan.
- Makanlah masa panas-panas...
Ulasan
Catat Ulasan