Tomyam Seafood
Jom pekena tomyam hari ni. Tak payah travel ke Thailand pun, makan kat Malaysia jerrr..
Sebenarnya tak lah susah sgt nak buat tomyam ni. Sediakan bahan-bahan yang diperlukan, lebur sampai semuanya masak.
Yang penting rasanya mesti balance. Pedasnya, masamnya...tapi semua tu ikut citarasa masing-masing yer...
Tomyam Seafood
By Shikin
Bahan-Bahannya
Udang dan Sotong (boleh juga gunakan ayam @ daging @ campur semua sekali, tapi better diasingkan.)
3 sudu besar pes tomyam
2 biji bawang besar - hiris bulat. Kalau dapat bawang bombay lagi best sbb rasa dia manis
5-10 biji cili padi - ketuk2 sket utk mendapatkan rasa pedas yang menyengat
3-4 batang serai - hiris 2,3 secara menyerong
1 inci halia - hiris
2 inci lengkuas - hiris
3-4 helai daun limau purut - lurutkan daripada batangnya
1 batang seleri - hiris
2 biji tomato - potong 4
karot, bunga kobis, putik jagung secukupnya - potong sesuka hati
Perahan limau nipis - ikut kemasaman yang dikehendaki
Air
Garam
Cara Membuatnya
- Tuang air dalam periuk, masukkan pes tomyam, serai, lengkuas, halia, hirisan bawang besar, seleri dan cili padi. Masak sampai mendidih. (Api jangan terlalu kuat. Biar ia mendidih perlahan-lahan)
- Masukkan sayur2 yang keras dulu (karot, putik jagung & bunga kobis) Biarkan seketika. Masukkan pula daun limau purut.
- Masukkan udang, sotong. Didihkan sekejap.
- Masukkan garam secukupnya.
- Kemudian masukkan pula tomato.
- Akhir sekali tuangkan perahan limau nipis. Padamkan api
- Hidangkan panas2 bersama nasi putih dan gandingan lauk pauk yang lain.
- Boleh juga dimakan bersama mee, bihun yang telah dicelur
Ulasan
Catat Ulasan