AYAM MASAK KICAP
Balik keje, jenguk esbok, nampaklah saki baki ayam dalam suku ekor.
Hmmm...buat masak kicap aje lah...
Simple dan mudah. Nak masak pun cepat.
AYAM MASAK KICAP by Shikin
Bahan-bahannya
4 - 5 ketul ayam (potong kecil-kecil)
2 biji kentang - potong baji
2 ulas bawang putih - dimayang
3 ulas bawang merah - dimayang
1/2 inci halia - dimayang
1 labu bawang besar - potong 6 @ 8
1 biji cili merah - dipotong serong (tambah cili padi kalau nak pedas)
rempah menumis 4 sekawan - secukupnya
2 sudu makan sos cili
3 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan kicap manis
1 batang lobak merah - potong ikut kesukaan masing-masing
Gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Cara membuatnya
- Ayam dan kentang digaul dengan garam dan kunyit. Goreng dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali yang berasingan.
- Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah 4 sekawan sehingga naik bau.
- Masukkan sos dan kicap. Kacau sehingga pecah minyak.
- Masukkan lobak merah dan cili merah.
- Masukkan ayam dengan kentang yang telah di goreng tadi. Gaul sebati.
- Rasa garam dan gula.
- Sedia untuk dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan