Triffle

Triffle a.k.a Puding Triple Layer kalau menurut penyumbang resepi ni ( isteri En. Irwan daripada unit Biologi). Ini kali kedua saya buat puding triffle menggunakan resepi beliau.

Hasilnya...sangat mengujakan.


Puding Triple Layer (Triffle)

Bahan-bahannya
2 gulung swissroll/ kek coklat/ kek buah
1 tin fruit coktail
1 tin susu cair
1 tin air
5 sudu makan tepung kastard
5 sudu makan gula
1 kotak Jelly Crystal berperisa Strawberry/Raspberry (masak ikut arahan dalam kotak)


Cara membuatnya
  1. Potong kek dan susun dalam bekas (kalau letak dalam bekas kaca jernih lagi cantik)
  2. Tapis buah-buahan. Jirus air buah atas kek.
  3. Campur kastard, gula, susu cair, air dalam periuk. Kacau di atas api yang kecil hingga masak dan berkilat. (saya tambahkan 1 sudu besar serbuk agar-agar) Biarkan beku.
  4. Tuangkan jelly yang telah dimasak diatas kastard. (lapik senduk atau sudu sebelum menuang ke atas kasrtad supaya adunan kastard tak pecah)
  5. Sejukkan dalam peti ais terlebih dahulu sebelum dimakan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu