Triffle
Triffle a.k.a Puding Triple Layer kalau menurut penyumbang resepi ni ( isteri En. Irwan daripada unit Biologi). Ini kali kedua saya buat puding triffle menggunakan resepi beliau.
Hasilnya...sangat mengujakan.
Hasilnya...sangat mengujakan.
Puding Triple Layer (Triffle)
Bahan-bahannya
2 gulung swissroll/ kek coklat/ kek buah
1 tin fruit coktail
1 tin susu cair
1 tin air
5 sudu makan tepung kastard
5 sudu makan gula
1 kotak Jelly Crystal berperisa Strawberry/Raspberry (masak ikut arahan dalam kotak)
Cara membuatnya
- Potong kek dan susun dalam bekas (kalau letak dalam bekas kaca jernih lagi cantik)
- Tapis buah-buahan. Jirus air buah atas kek.
- Campur kastard, gula, susu cair, air dalam periuk. Kacau di atas api yang kecil hingga masak dan berkilat. (saya tambahkan 1 sudu besar serbuk agar-agar) Biarkan beku.
- Tuangkan jelly yang telah dimasak diatas kastard. (lapik senduk atau sudu sebelum menuang ke atas kasrtad supaya adunan kastard tak pecah)
- Sejukkan dalam peti ais terlebih dahulu sebelum dimakan.
Ulasan
Catat Ulasan