Kari Udang Thai
Jemu berkari mamak, sesekali tukar dengan kari Thai pulak.
Apapun rasanya...mmm...mabeless
By Shikin
Resepi : Majalah Saji (x igt keluaran bila, dh lama dah...)
Bahan-Bahan
600gm udang besar (dibersihkan)
2 sudu besar minyak masak
3 batang serai
4 hiris lengkuas
4 helai aun limau purut
150ml susu cair + 150ml air (dicampurkan untuk dadih)
2 labu bawang besar*
3 biji tomato* (potong 4)
3 sudu besar jus limau nipis
sedikit daun ketumbar
garam dan gula secukupnya
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
10 tangkai cili kering #
8 biji cili merah#
5 biji cili padi #
10 ulas bawang merah#
10 ulas bawang putih#
1/2 sudu besar belacan# (bahan # dikisar halus)
Cara-cara
- panaskan minyak, tumis bahan giling hingga wangi
- masukkan serai,lengkuas, daun limau purut dan susu cair yang telah dicampur dengan air. biarkan mendidih
- masukkan udang
- masukkan bawang besar, tomato dan perasa
- bila udang masak, masukkan jus limau dan daun ketumbar
- padamkan api, sedia untuk dihidang
Ulasan
Catat Ulasan