Labu masak lemak kuning

Request daripada En. Tahiri bila nampak labu kat pasar malam. Minta dibuatkan masak lemak kuning. 


Labu Masak Lemak Kuning
by Shikin

Bahan-Bahan
1 biji labu sederhana besar - buang kulit dan empulurnya. Potong ikut kesesuaian.
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
Segenggam udang kering* (bahan * ditumbuk kasar)
1-2 biji tangkai cili merah - potong memanjang
1 sudu kecil serbuk kunyit
Suhun - rendam dalam air sampai lembut
Santan
Air
Garam secukupnya

Cara-Cara
  1. Masukkan labu, bahan2 tumbuk, cili merah, serbuk kunyit dan air ke dalam periuk. Hidupkan api dapur
  2. Apabila kuah mendidih, masukkan santan. Perlahankan api, sentiasa kacau untuk mengelakkan santan pecah minyak.
  3. Masukkan suhun dan garam secukupnya.
  4. Apabila telah masak sempurna bolehlah dipadamkan api.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu