Labu masak lemak kuning
Request daripada En. Tahiri bila nampak labu kat pasar malam. Minta dibuatkan masak lemak kuning.
Labu Masak Lemak Kuning
by Shikin
Bahan-Bahan
1 biji labu sederhana besar - buang kulit dan empulurnya. Potong ikut kesesuaian.
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
Segenggam udang kering* (bahan * ditumbuk kasar)
1-2 biji tangkai cili merah - potong memanjang
1 sudu kecil serbuk kunyit
Suhun - rendam dalam air sampai lembut
Santan
Air
Garam secukupnya
Cara-Cara
- Masukkan labu, bahan2 tumbuk, cili merah, serbuk kunyit dan air ke dalam periuk. Hidupkan api dapur
- Apabila kuah mendidih, masukkan santan. Perlahankan api, sentiasa kacau untuk mengelakkan santan pecah minyak.
- Masukkan suhun dan garam secukupnya.
- Apabila telah masak sempurna bolehlah dipadamkan api.
Ulasan
Catat Ulasan