Sambal Bilis Goreng
Sambal pecicah ulam yang famous dalam keluarga suami saya. Daripada arwah emak mentua sampailah ke ipar-duai, sambal ni merupakan pencetus selera.
Gandingannya...tentulah ulam-ulaman segar yang boleh dipetik disekeliling rumah. Fuhh!! Mantop.
memang bertambah-tambahlah nasi dalam pinggan tu...
Sambal Bilis Goreng
By Shikin
Bahan-Bahan
5 biji cili merah
5 biji cili padi
4-5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Segenggam ikan bilis
1 inci belacan
Asam keping
Sedikit minyak
Cara-Cara
- Tumbuk cili merah, cili padi bawang merah, bawang putih dan belacan.
- Masukkan ikan bilis, tumbuk2 kasar.
- Panaskan minyak, tumis bahan-bahan tumbuk tadi. biarkan sampai naik bau.
- Masukkan sedikit air dan asam keping serta garam dan gula secukupnya.
- Teruskan memasak sampai pecah minyak.
- Padamkan api, angkat dan boleh dihidangkan bersama ulam-ulaman.
Ulasan
Catat Ulasan