Serawa Labu

Labu banyak kat rumah sekarang ni. Hasil tuaian kebun En. Tahiri. Bulat2 pulak tu. Nak buat lepat @ kuih koci rasa macam renyah sikit. Paling senang buat serawa aje lah...


Serawa Labu
By Shikin

Bahan-Bahan
Labu - potong2 ikut suka hati
Gula
Santan - perah santan secukupnya. Asingkan pati dengan santan cair
Sagu biji - rendam, rebus sampai kembang. Toskan
Sedikit garam
Daun pandan

Cara-Cara
  • Masak santan cair dengan gula sehingga mendidih ( guna api perlahan)
  • Masukkan labu. Masak lagi. Masukkan juga daun pandan.
  • Tambahkan garam ( fungsi garam adalah untuk membangkitkan lemak santan. Jadi masukkan garam secukupnya)
  • Masukkan sagu biji.
  • Tuangkan pati santan. Masak sampai mendidih. (bila dah masuk pati santan kena berhati2 supaya kuah serawa tidak pecah minyak)
  • Matikan api. 
  • Sedia untuk dihidangkan.


Ulasan

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu