Serawa Labu
Labu banyak kat rumah sekarang ni. Hasil tuaian kebun En. Tahiri. Bulat2 pulak tu. Nak buat lepat @ kuih koci rasa macam renyah sikit. Paling senang buat serawa aje lah...
Serawa Labu
By Shikin
Bahan-Bahan
Labu - potong2 ikut suka hati
Gula
Santan - perah santan secukupnya. Asingkan pati dengan santan cair
Sagu biji - rendam, rebus sampai kembang. Toskan
Sedikit garam
Daun pandan
Cara-Cara
- Masak santan cair dengan gula sehingga mendidih ( guna api perlahan)
- Masukkan labu. Masak lagi. Masukkan juga daun pandan.
- Tambahkan garam ( fungsi garam adalah untuk membangkitkan lemak santan. Jadi masukkan garam secukupnya)
- Masukkan sagu biji.
- Tuangkan pati santan. Masak sampai mendidih. (bila dah masuk pati santan kena berhati2 supaya kuah serawa tidak pecah minyak)
- Matikan api.
- Sedia untuk dihidangkan.
sedapnya...
BalasPadam