Nasi Mandy Ayam Saudi
Cubaan pertama buat sendiri nasi arab Mandy. Saya guna pek instant jenama Albayt. Dalam pek ni dia dah sediakan siap-siap beras basmathi serta rempah tumis & rempah serbuk mandy. Tinggal nak cari ayam dengan bahan-bahan untuk buat sos harrah dan salad arab jer.
Satu pek ni beras dia dalam 450gm macam tu. Kiranya saya masak cukup untuk kami 5 beranak makan sampai ke malam.
Apapun, memang mudah la guna instant pek macam ni. Just follow instruction...& gerenti jadi. Lepas ni nak cuba pek Nasi Mandy Kambing pulak. Depa kata sedap. Bolehla try buat untuk en. Tahiri...hihi
Nasi Mandy Ayam Saudi
By Shikin
Nasi
450gm Beras basmathi*
600ml air
Rempah tumis mandy (kayu manis, cengkih, buah pelaga dan lumi)*
1 camca besar rempah serbuk mandy* (*ada tersedia dalam pek)
2 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
2 biji cili hijau
2 sudu besar tomato puree - x de stok , guna tomato sos aja.
Sedikit garam
-Rendam beras selama 20 minit atau lebih kemudian toskan.
-Tumis rempah hidup, bawang besar, bawang putih sehingga kekuningan. Kemudian masukkan rempah --serbuk mandy dan tomato puree. Jaga api masa ni. Jangan bahan tumisan sampai hangus pulak.
-Kemudian masukkan air.
-Apabila air mendidih padamkan api.
-Masukkan beras beserta bahan tumisan kedalam rice cooker. Taburkan garam secukupnya dan letak cili -hijau (x perlu hiris)
-Tanak sehingga nasi masak 80%. Kemudian masukkan minyak ayam panggang yang disimpan tadi. Gaul perlahan-lahan supaya nasi tidak patah. Biarkan nasi masak seperti biasa.
Ayam Panggang
1 ekor ayam
11/2 sudu besar rempah serbuk mandy
5 ulas bawang putih - dikisar
2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak - saya gunakan minyak zaitun
2 sudu besar tomato puree - saya guna tomato sos ja
-Perapkan ayam dengan kesemua bahan.
-Kemudian panggang ayam dalam oven selama sejam dengan suhu 180c. Balikkan ayam selepas 1/2 jam. - -sya bakar guna pemanggang ajaib.
-Simpan lebihan minyak yang keluar ketika proses memanggang.
Sos Harrah
2 biji tomato
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil perahan lemon
Cili padi
Sedikit daun ketumbar
Garam
- Kisar semua bahan tanpa air
Salad Arab
2 biji tomato*
1 batang timun* (* potong dadu)
1 labu bawang besar - hiris halus
Sedikit daun ketumbar
Garam dan gula
Serbuk lada hitam
-Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk. Gaul sebati.
Jenama yang saya gunakan. |
wah, belum pernah lagi makanan arab ni..tapi, nampak sedap la...
BalasPadamkadang2 kak ruby p jgk mkn nasi mandy, tp masak sendiri lum pernah lg...nnti boleh try resepi umi ni
BalasPadamBoleh lah cuba lepas ni ye...sekali sekala bertukar selera ok jugak.
BalasPadam