Kari Sotong Berapi
Resepi Kari Sotong
By Shikin
Bahan-Bahan
- 1 kg sotong-bersihkan, cuci dan toskan
- 2 biji tomato, belah 4
- 1 keping asam gelugor
- 2 sudu besar rempah kari ikan *
- 1 sudu besar rempah kari daging *(*di bancuh dngn sedikit air)
- 2 sudu besar cili kisar
- 2 sudu besar kicap manis jalen
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar madu
- Air jika perlu
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak utk menumis
Bahan Hiris dan Tumis
- 1 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 tangkai daun kari, dilurut
- 2 batang serai- di ketuk
Cara- Caranya
- Sotong di bersihkan, cuci dan toskan. Panaskan minyak dlm kuali dan tumis bahan2 hiris hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis lagi sehingga cili masak.
- Masukkan rempah kari yg di bancuh dngn air dan tumis lagi sehingga terbit minyak. Masa ni guna api sederhana je dan setiasalah di kacau. Masukkan air sedikit dan biarkan mendidih.
- Masukkan sotong, asam gelugor, madu sos tiram, kicap dan gaul rata.
- Masukkan buah tomato, garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih lagi. Siap, boleh tutup api dan bolehlah di hidangkan
Ulasan
Catat Ulasan