Sudi-Sudi Ikut Saya...

Selasa, 31 Januari 2012

Sambal Tumis Ikan Temenung

Sesekali layan sambal tumis macam ni pun sodap jugak....


Sambal Tumis Ikan Temenung (Kembung)

Bahan-Bahan
5 ekor ikan temenung - Bersihkan, kelar dan letak garam kunyit.
2 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar)
1 biji bawang besar - potong bulat (optional)
Sedikit daun sup/daun bawang (optional)
1 keping asam gelugur
Sedikit air
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menggorng dan menumis


Cara-cara membuatnya
  1. Ikan tu goreng ikan sampai masak. Letak tepi.
  2. Kemudian tumis cili kisar.  Tunggu sehingga cili bertukar warna atau naik minyak. Kacau sekali sekala.
  3. Masukkan pula  asam keping, garam dan gula. Kacau sebati.
  4. Tuangkan sedikit air. Kacau lagi.
  5. Rasa kuahnya. Kalau ok boleh letak ikan. Kemudian balik-balikkan ikan supaya sambalnya meresap dan sebati dengan ikan.
  6. Bolehlah masukkan hirisan bawang besar. 
  7. Setelah siap hiaskan dengan baun sup/bawang dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini