Puyuh Goreng Black Pepper
Selalu makan ayam, sesekali try burung pulak. Sedap juga bila dimasak black pepper. Tapi kalau masak sambal rasanya lagi sedap kot. Sebab orang dalam rumah ni semuanya hantu sambal he he...
Jom tengok resepi...
Puyuh Goreng Black Pepper
By Shikin
Bahan-bahannya
2 ekor burung puyuh - bersihkan dan potong ikut kesesuaian
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia
1 biji bawang besar
1 biji cili merah - dihiris (saya tak letak sebab tak de stok)
1/2 cawan sos lada hitam
1 sudu kecil serbuk lada hitam - tambah jika nak lebih rasa lada
Sedikit air
2 biji kentang - potong persegi dan gaul dengan garam dan serbuk kunyit
Garam dan serbuk kunyit secukupnya
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Cara Membuatnya
- Gaul burung puyuh bersama garam dan serbuk kunyit secukupnya
- Panaskan minyak.
- Goreng kentang sehingga masak. Kemudian goreng pula burung puyuh. Ketepikan kedua-duanya.
- Asingkan minyak bekas gorengan tadi. Tinggalkan sedikit didalam kuali.
- Tumis bawang putih, bawang merah dan halia sehingga naik bau.
- Masukkan sos lada hitam. Masak seketika.
- Masukkan puyuh yang telah digoreng. Kacau sebati
- Masukkan pula kentang, bawang besar dan hirisan cili merah. Masukkan juga garam dan gula secukupnya.
- Masak sehingga semua bahan sebati dengan kuah.
- Bolehlah dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan