Sambal Tumis Ikan Temenung
Sesekali layan sambal tumis macam ni pun sodap jugak....
Sambal Tumis Ikan Temenung (Kembung)
by Shikin
Bahan-Bahan
5 ekor ikan temenung - Bersihkan, kelar dan letak garam kunyit.
2 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar)
1 biji bawang besar - potong bulat (optional)
Sedikit daun sup/daun bawang (optional)
1 keping asam gelugur
Sedikit air
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menggorng dan menumis
Cara-cara membuatnya
- Ikan tu goreng ikan sampai masak. Letak tepi.
- Kemudian tumis cili kisar. Tunggu sehingga cili bertukar warna atau naik minyak. Kacau sekali sekala.
- Masukkan pula asam keping, garam dan gula. Kacau sebati.
- Tuangkan sedikit air. Kacau lagi.
- Rasa kuahnya. Kalau ok boleh letak ikan. Kemudian balik-balikkan ikan supaya sambalnya meresap dan sebati dengan ikan.
- Bolehlah masukkan hirisan bawang besar.
- Setelah siap hiaskan dengan baun sup/bawang dan hidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan