Sudi-Sudi Ikut Saya...

Selasa, 28 Februari 2012

Fruit Jelly

Try buat fruit jelly ni sempena makan-makan untuk meraikan hari lahir seorang rakan sekerja Kak Ti. 

Kelmarin genap usianya 40 tahun. Dah masuk 4 series u...he he..

Selamat Hari Lahir Kak Ti. Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.

Idea untuk buat fruit jelly ni saya dapat daripada k.nor@secubit garam, dimana idea asalnya k.nor ambik daripada yaniMyR.

Minta izin daripada kedua-duanya untuk share resepi kat sini pulak ye...




FRUIT JELLY 
sumber Yani MyR

Bahan-bahan ( 2 orang )

2 biji limau- large size
4g serbuk agar-agar
500ml air + jus limau
50g gula
secubit garam

Potong bahagian atas limau. Dengan kedua belah tangan, picit sedikit untuk keluarkan jusnya. Kemudian tarik keluar isi dengan tangan.
Isi limau tadi diperah untuk ambik jusnya.
Masukkan air dan jus limau, agar-agar, gula dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
Tuangkan ke dalam kulit limau tadi. Biarkan sejuk dan jelly keras. ( Kalau guna limau pastikan kulitnya tu tebal)

* kalau nak tengok step by step yg Yani buat boleh tengok kat SINI ya..



Saya ikut resepi k.Nor...

5 biji limau- large size
10g serbuk agar-agar
1000ml air + jus limau
7 sudu besar gula
secubit garam
2 sudu besar sunquick oren ~ utk beri kaler jelly lebih menyerlah (ni yg k.nor tambah)

# k.nor sukat dulu jus oren. katakan dpt dlm 400ml. ketepikan
# utk sukatan air cuma perlu sebanyak 600ml jer lagi
#masukkan semua bahan2 kecuali jus oren dan sunquick.
#bila semua dah mendidih, padamkan api biarkan sebentar baru dimasukkan jus perahan oren dan sunquick
#bukan apa, tak nak sia2kan vit C dlm jus oren, kang kalau dimasak sampai mendidih, kut2 hilang vit C tu.. sayang gak kan.. :)

Kalau nak tengok step by step yang k.nor buat pulak tengok kat sini

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini