Sup Sayur
Hidangan ringkas untuk makan malam. Sampai dari kampung dah dekat maghrib, tak sempat singgah kedai cari bahan masakan. Aci redah apa yang ada dalam peti ais, sayur aje yang banyak. Ada sawi, karot, baby corn etc...
Hmmmm...buat sup sayur je lah. Makan panas-panas...
Sup Sayur
by Shikin
Bahan-bahan
Sayur (sawi, karot, babycorn etc...) - potong ikut kesesuaian, basuh bersih dan toskan.
Bawang putih dan bawang merah secukupnya - mayang halus
Bawang besar - hiris
Suhun secukupnya - rendam dulu, lepas tu tos
Sedikit minyak - dalam 1 sudu besar @ ikut kuantiti sayur. Kalau sayur banyak lebihkan, kalau sup sayur lebih kurang satu mangkuk, 1 sudu pun dah cukup.
Air
Udang atau ikan bilis sebagai perencah. Tak letak pun tak pe. (Kali ni saya tak letak sebab tak de stok)
Cara-cara
- Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan bawang besar sehingga layu.
- Masukkan air untuk dijadikan kuah secukupnya.
- Apabila kuah mendidih masukkan sayur-sayuran. Masukkan sayur yang keras dulu.
- Kemudian masukkan suhun.
- Masukkan garam. Kacau sebati.
- Padamkan api.
Ulasan
Catat Ulasan