Kari Udang
Salam semua...
Hari ni nak tayang menu yang selalu mendapat tempat di Dapur Ummi.
Menu yang satu ni memang kegemaran en. suami dan turut digemari sang isteri dan anak-anak.
Hmm...apa lagi menunya...Kari Udangla...
Mengambil kesempatan memasak hidangan kesukaan suami sempena saya 'off ' hari ni (cuti emergency). Suka tengok dia makan tengahari ni. Bertambah 2,3 kali.
Bukan selalu waktu tengahari macam ni saya boleh masakkan untuk dia.(selalu kan waktu macam ni kat ofis)
Dan selalunya makan tengahari suami dihidangankan dengan makanan daripada MamaWiduri mahupun LanTabur.
Tapi hari ni boleh kari udang...walla...
Jomla tengok resepi kat bawah
Kari Udang
By Shikin
Bahan-Bahan
500gm Udang - dibersihkan
5 ulas bawang merah* - dimayang
2 ulas bawang putih* - dimayang
2 Tangkai daun kari* - lurut daunnya sahaja
2 bungkus serbuk kari ikan - bancuh dengan sedikit air
2-3 cawan santan
Karot/tomato
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-Cara Membuatnya
- Panaskan minyak. Tumis bahan bahan bertanda * sehingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan rempah kari. Kacau sehingga rempah masak dan garing
- Masukkan santan. Kacau supaya rempah dan santan sebati
- Apabila kuah mendidih, masukkan udang dan juga karot.
- Masukkan garam. Rasa masam dan masin secukupnya.
- Masukkan tomato. Biarkan seketika. (Jangan lama sangat sebab nanti tomato lebik dan hancur)
- Padamkan api.
- Sedia untuk dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan