Sudi-Sudi Ikut Saya...

Isnin, 19 Ogos 2013

Samperit Senang Giler...

1st time tengok resepi samperit ni saya terus save dalam folder draft. Memang berhajat nak buat sbb nampak gaya macam senang sangat2. Bahan2 dia pun simple...

So, raya baru2 ni tercapailah hasrat tu. Memang simple dan senang giler...tapi puaih la jugak menekan acuan samperit tu. Agaknya adunan terkeras sikit kot...

Resepi saya ambil daripada blog Anyambakul, tp saya tambah pewarna hijau sikit dan tabur gula berwarna. Kunun nak buat samperit pandan tp tak letak pun perasa pandan. 


Samperit Senang Giler
By Shikin

Bahan2 = 

1 ketul buttercup + susu pekat manis setengah tin + tepung jagung sebungkus (500g) (saya tambah pewarna hijau + dan gula hiasan warna-warni)

Cara2 = 

Pukul butter & susu pekat (if xde mixer gune je senduk kayu) then bila dh sebati, msukkan tepung sedikit demi sedikit, uli rata paling syok gune tgn sbb senang nak uli smpai jadi doh, agak2 dah cantik doh tu, xperlu abiskan semua stok tepung tu, terap, bakar dgn api 170c 10-15minit saje ikot oven masing2.



1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini