Kuih Sagu
Kuih kegemaran En.Tahiri
Kuih Sagu
Bahan-bahannya:
1 cawan sagu biji (170g)
setengah cawan gula pasir (100g)
sedikit pewarna/perasa
sedikit kelapa parut muda (putih sahaja)
sedikit garam halus
Cara membuatnya:
1- Rendam sagu dalam air bersih selama 2 jam di dalam bekas.
2- Toskan airnya dengan penapis (tak perlu sampai kering airnya).
3- Masukkan gula dan pewarna. Kacau perlahan-lahan sehingga rata.
4- Masukkan campuran sagu tadi ke dalam acuan kecil (yang telah disapukan minyak).
5- Kukus selama 10-15 minit. Setelah masak angkat dan segera tuangkan lebihan air di atas kuih sekiranya ada.
6- Setelah sejuk keluarkan dari acuan dan gaulkan dengan kelapa parut yang telah digaulkan dengan garam, sebelum dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan