Kari Kepala Ikan
Request drpd En. Tahiri. Guna ikan nyok-nyok putih kali ni.
Kari Kepala Ikan
By Shikin
Bahan-Bahan
Kepala ikan - sederhana besar
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 tangkai daun kari
1 sdk halba campur
3 sudu besar serbuk cili
2 bgks rempah kari (Campur serbuk cili dan serbuk kari. bancuh dengan air asam jawa, jadikan paste)
Air asam jawa
santan - RM1
Air
Garam
Minyak
Bendi
Tomato
Cara-Cara
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah daun kari dan halba campur sampai naik bau.
- Masukkan paste rempah kari. Masak sampai garing dan pecah minyak
- Masukkan santan. Kacau sebati.
- Apabila mendidih bolehlah masukkan ikan.
- Masukkan bendi. Masak seketika.
- Perasakan dengan garam secukupnya. Rasa juga masamnya. Kalau kurang boleh tambah air asam jawa.
- Akhir sekali masukkan tomato.
- Padamkan api. Sedia untuk dihidang.
Ulasan
Catat Ulasan