Kari Kepala Ikan

Request drpd En. Tahiri. Guna ikan nyok-nyok putih kali ni. 


Kari Kepala Ikan
By Shikin

Bahan-Bahan
Kepala ikan - sederhana besar
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 tangkai daun kari
1 sdk halba campur
3 sudu besar serbuk cili
2 bgks rempah kari (Campur serbuk cili dan serbuk kari. bancuh dengan air asam jawa, jadikan paste)
Air asam jawa
santan - RM1
Air
Garam
Minyak
Bendi
Tomato


Cara-Cara

  • Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah daun kari dan halba campur sampai naik bau.
  • Masukkan paste rempah kari. Masak sampai garing dan pecah minyak
  • Masukkan santan. Kacau sebati.
  • Apabila mendidih bolehlah masukkan ikan. 
  • Masukkan bendi. Masak seketika.
  • Perasakan dengan garam secukupnya. Rasa juga masamnya. Kalau kurang boleh tambah air asam jawa.
  • Akhir sekali masukkan tomato.
  • Padamkan api. Sedia untuk dihidang.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu