Biskut Sarang Semut
Update entry laju-laju...banyak post yang tertunggak ni hehehe...
Saja pilih biskut sarang semut untuk raya tahun ni sebab terkenangkan nostalgia lama memarut biskut zaman anak dara dulu. Masterchefnya, emak saya la...
Tapi sekarang mak dah tak buat kuih2 raya ni. Tggu anak2 bawak balik 3,4 balang sorang. Anak ada 10 orang, berderet2lah kuih raya atas meja mak saya....
BISKUT SARANG SEMUT
By Shikin
BAHAN-BAHAN
250 gm butter atau marjerin
100gm gula halus
350 gm tepung gandum ...}
100 gm tepung jagung;...}di ayak
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
HIASAN
sedikit coklat rice
paper cup kecil secukupnya
CARA- CARA
1. Pukul kembang butter dengan gula
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata
3. Masukkan tepung dan gaul rata
4. Parutkan adunan ke dalam mangkuk kecil dan sudukan ke dalam paper cup
5. Taburkan coklat rice
6. Bakar dalam oven dengan suhu 180'C sampai masak (anggaran 15 minit )
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Tips: untuk dapatkan biskut sarang semut yang sedap boleh ikut tips di bawah:
1. Kurangkan tepung gandum kepada 300 gm
2. tambah 50 gm susu tepung
NOTA: BAKAR IKUT SUHU OVEN MASING -MASING YA .. MACAM WANI BISKUT NI WANI BAKAR DENGAN SUHU 130'C DALAM MASA 20 MINIT .. OVEN WANI JENIS TERLALU PANAS SEBAB ITU LAH SUHU TU RENDAH. ELOK TAHU PERANGAI OVEN MASING-MASING
Ulasan
Catat Ulasan