Sudi-Sudi Ikut Saya...

Isnin, 19 Mei 2014

Masak Lemak Ikan Tenggiri

Jarang ikan tenggiri bersiaran dalam dapur ummi.  Kalau selalu ikan saya masak kari, tapi kali ni saya buat masak lemak pulak. 

Cara saya buat masak lemak ni simple ja... Semua bahan-bahan dihiris dan saya kurangkan penggunaan cili padi sebab kalau pedas sangat tak sesuai untuk anak-anak.


Masak lemak Ikan Tenggiri
By Shikin

Bahan-Bahan
Ikan tenggiri
2 ulas bawang putih - mayang halus
3 ulas bawang merah - mayang halus
2 tangkai cili merah - hiris kasar
5 biji cili padi - hiris kasar
1 inci halia - hiris
2 inci lengkuas - hiris
3 batang serai - diketuk
Santan RM2
Air secukupnya
Garam
Asam Keping
Kacang Panjang


Cara membuatnya
  • Masukkan kesemua bahan (kecuali ikan, santan dan kacang panjang ke dalam periuk).  Hidupkan api. Masak sehingga mendidih.
  • Masukkan ikan dan kacang panjang. 
  • Masukkan juga santan.
  • Masak dengan api perlahan. Pastikan selalu dikacau supaya santan tidak pecah minyak.
  • Pastikan secukup rasa.
  • Padamkan api.
  • Sedia untuk dihidangkan.

3 ulasan:

  1. ikan tenggiri masak apa pun sedap kan..

    BalasPadam
  2. Assalam
    Ank dara bungsu kita suka mkn msk lemak kuning yg x pedas he hee masak lemak opah katanya

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini