Masak Lemak Ikan Tenggiri
Jarang ikan tenggiri bersiaran dalam dapur ummi. Kalau selalu ikan saya masak kari, tapi kali ni saya buat masak lemak pulak.
Cara saya buat masak lemak ni simple ja... Semua bahan-bahan dihiris dan saya kurangkan penggunaan cili padi sebab kalau pedas sangat tak sesuai untuk anak-anak.
Masak lemak Ikan Tenggiri
By Shikin
Bahan-Bahan
Ikan tenggiri
2 ulas bawang putih - mayang halus
3 ulas bawang merah - mayang halus
2 tangkai cili merah - hiris kasar
2 tangkai cili merah - hiris kasar
5 biji cili padi - hiris kasar
1 inci halia - hiris
2 inci lengkuas - hiris
3 batang serai - diketuk
Santan RM2
Air secukupnya
Garam
Asam Keping
Kacang Panjang
Cara membuatnya
- Masukkan kesemua bahan (kecuali ikan, santan dan kacang panjang ke dalam periuk). Hidupkan api. Masak sehingga mendidih.
- Masukkan ikan dan kacang panjang.
- Masukkan juga santan.
- Masak dengan api perlahan. Pastikan selalu dikacau supaya santan tidak pecah minyak.
- Pastikan secukup rasa.
- Padamkan api.
- Sedia untuk dihidangkan.
masak lomak sedap wooo...
BalasPadamikan tenggiri masak apa pun sedap kan..
BalasPadamAssalam
BalasPadamAnk dara bungsu kita suka mkn msk lemak kuning yg x pedas he hee masak lemak opah katanya