Kerabu Pelam
Beli pelam ni kat nat Anak Bukit, harumanis kata Siti Herba, penjualnya. Saya beli 2 kilo. Balik kupas, Ya Rabbi...maniiisss amat...
Last-last saya kupas wat kerabu. Yang bakinya gaul garam gula wat jeruk...huhuhu
Kerabu Pelam
By Shikin
Bahan-Bahannya
1 biji pelam - sagat memanjang
1 batang karot - sagat memanjang
1 biji tomato - buang purinya - sagat memanjang
1 sudu kecil sosikan
1 genggam ikan bilis - goreng garing
Cili merah & cili padi secukupnya - dihiris
1 biji bawang besar - hiris nipis
Kacang tanah secukupnya - goreng tanpa minyak, sejukkan, buang kulit kmdn ditumbuk kasar.
Garam gula secukupnya
Cara membuatnya
Masukkan semua bahan (kecuali ikan bilis dan kacang tanah) ke dalam besen. Gaul sebati.
Pastikan semuanya secukup rasa.
Kemudian masukkan ikan bilis goreng dan sebahagian kacang tanah. Gaul lagi.
Letakkan ke dalam pinggan. Tabur lebihan kacang tanah tadi.
Hidangkan.
Kerabu pelam ni elok dimakan segera, kerana kalau dibiarkan lama nanti dia berair...
salam singgah
BalasPadamyum yummm kerabu dapnye
lama x makan kerabu
selamat datang mama sara nur... :) kerabu pelam mmg pencetus selera...
Padam