Sudi-Sudi Ikut Saya...

Rabu, 7 Mei 2014

Waffle Rangup

Akhirnya... 

Homemade waffle by shikin...hihihi... 

Thanks to En.Mydin yang telah menjodokan saya dengan En.Takada. Kehadiran En.Takada telah menceriakan rumah kami.En. Tahiri malah berbesar hati sbb En.Takada telah merealisasikan hasrat kami untuk makan waffle buatan sendirik...hikhik...



Waffle Rangup
By Shikin
Sumber : Reenaonline

Bahan-bahan untuk 2-3 orang makan :
12 sudu besar tepung gandum (bubuh penuh-penuh satu sudu besar macam bukit)

2 sudu kecil yis kering (guna instant yeast je. Yis nilah sebenarnya bahan rahsia yang i bagitau tadi)

1 sudu besar gula

1/2 sudu kecil garam

3 sudu besar mentega yang dicairkan (guna brand Buttercup)

1 cawan susu segar dalam suhu bilik (brand Dutch Lady Full Cream Milk)

1 biji telur dalam suhu bilik. Nak cepat kurangkan kesejukkan telur tu,rendam dalam air panas seketika. Jgn lama sgt, kang jadik telur 3 suku plak...

1 sudu besar esen vanila

Air panas/suam (untuk dimasukkan sedikit demi sedikit)

Cara-caranya :


1. Campurkan tepung gandum, yis kering, gula, garam, mentega, telur, esen vanila dan susu segar. Gaulkan kesemuanya dan pukulkan secara perlahan-lahan dengan menggunakan whisk Kemudian, masukkan air panas / suam secara sedikit demi sedikit. Ini untuk pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan elakkan daripada menjadi terlalu cair. Jadi part ni kena buat anggaran sendiri ok. Boleh letak 1/2 cawan air panas/suam dulu,kmdn tambah sikit-sikit sampai adunan ok.

2. Bila adunan dah sebati, rehatkan sebentar bahan-bahan yang disediakan tadi untuk 10-15 minit. Sambil-sambil tunggu tu panaskanlah waffle maker.


3. Bila waffle maker benar-benar panas, tuangkan adunan bermula dari tengah hingga ianya merebak dengan sendirinya ke bahagian tepi corak waffle maker. Yang penting waktu proses ni, tangan kena penuh lemah-gemalai, jangan gelojoh-gelojoh kang tumpah pulak semua adunan tu.


4. Jangan tutup terus penutup waffle maker selepas adunan dituangkan tapi korang tunggu 5-10 saat. Tekankan sedikit penutup waffle maker sewaktu menutupnya. Ini untuk memastikan corak waffle lebih sekata dan terhasil dengan cantik. Lagi satu waffle tu takkan melekat sewaktu dikeluarkan daripada waffle maker. (Tips ni!)


5. Kebiasaannya masa untuk buat satu waffle ialah lebih kurang 10 minit. Tapi selalu-selalulah jenguk waffle bila 5 minit dah berlalu. Tak jadi masalah kalau nak buka dan tutup penutup waffle maker sewaktu dalam proses memasak. Bukan apa, takut bukan jadi rangup je waffle tu tak pasal-pasal terus jadi hangus. Hehe.

6. Keluarkan waffle bila warnanya berubah menjadi golden brown (coklat keemasan), maknanya waffle dah masaklah tu.


7. Hidangkanlah waffle korang dengan chocolate syrup, jem, strawberry, pisang, peanut butter atau aiskrim. Woww!! Sedapkan?? Akhir kata, selamat menjamu selera korang :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini