Sudi-Sudi Ikut Saya...

Jumaat, 12 September 2014

Laksa

Dah tak ingat bila saya buat laksa ni. Tengok gambar still ader dalam folder, belum publish lagi. Since, x der masak2 yang lain share yang ni pun okay lah ye..



Laksa Kedah Tanpa Belacan
By Shikin

Bahan-Bahan

Bahan laksa
Laksa

Bahan Kuah
1kg ikan kembung/selayang
20 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
1 ikat daun kesum
2 batang bunga kantan - x de stok jadi saya x guna
Asam keping
Garam
Air sejuk

Bahan Tabur
Daun selom/salad
Timun
Bawang besar
Cili padi
Telur rebus
Limau nipis

Cara-Cara
  • Rebus laksa sampai kembang. Bila laksa cukup kembang angkat dan toskan. Siram dengan air sejuk banyak2 supaya laksa tak melekat-lekat.
  • Masukkan ikan, asam keping serta air secukupnya kedalam periuk. Rebus sampai isi ikan masak. Padamkan api. Biarkan sampai air rebusan ikan  sejuk.
  • Asingkan isi ikan dengan tulang. Blend sampai hancur.
  • Tulang ikan tadi pun di blend dengan air rebusan "tanpa asam gelugur". Tapis. Pastikan tiada tulang yang termasuk kedalam bahan kisar.
  • Blend halus cili kering dengan bawang besar.
  • Masukkan kesemua bahan kisar, daun kesum, bunga kantan dan asam keping secukupnya kedalam periuk. Reneh sampai kesemua bahan masak. Tambah air kalau perlu.
  • Perasakan dengan garam secukupnya.
  • Apabila kuah masak, bolehlah dinikmati bersama laksa serta taburan hirisan timun, bawang besar, daun selom/salad, telur rebus dan cili padi.

*Kuah laksa lebih sedap dimakan setelah dibiarkan semalaman. Kalau nak makan petang esok, sediakan kuahnya malam ni.

2 ulasan:

  1. Sedapnya...sy ni peminat tegar laksa cam ni..lemak2 kurang cikit

    BalasPadam
    Balasan
    1. Laksa ni best makan ulang2...x muak sbb x berlemak...

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini