Gulai rias batang pisang

Ada orang panggil ni gulai hulu, tapi yang saya duk tengok orang hilir pun suka aih makan gulai ni. Saya x penah buat, makan pun tidak tapi en. Tahiri suka sangat...

Baru2 ni dia bawa balik batang pisang dari kampung. Setelah digodek2 maka terhasillah gulai batang pisang buat pertama kalinya di dapur saya...



Gulai Rias Batang Pisang
By Shikin

Bahan-Bahan
Daging
2 bungkus rempah kari ikan - bancuh dengan sedikit air untuk dijadikan paste
3 ulas bawang merah - dimayang halus
2 ulas bawang putih - di mayang halus
11/2 inci halia - hiris memanjang
2 tangkai daun kari - lurutkan
Rempah tumis 4 sekawan
Kerisik
Batang pisang - potong serong rendam dengan air garam
Santan
Garam
Minyak

Cara-Cara

  • Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari serta rempah tumis. Apabila sudah naik bau masukkan paste rempah kari. Kacau sampai pecah minyak. 
  • Masukkan pula daging. Gaul sebati dengan rempah. Tunggu sampai air daging keluar. Kemudian masukkan pula kerisik. Gaul rata.
  • Masukkan santan secukupnya. Masukkan juga batang pisang. Biarkan sehingga batang pisang masak sepenuhnya.
  • Perasakan dengan garam secukupnya.
  • Padamkan api. Sedia untuk dihidang. 


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu