Laksa

Dah tak ingat bila saya buat laksa ni. Tengok gambar still ader dalam folder, belum publish lagi. Since, x der masak2 yang lain share yang ni pun okay lah ye..



Laksa Kedah Tanpa Belacan
By Shikin

Bahan-Bahan

Bahan laksa
Laksa

Bahan Kuah
1kg ikan kembung/selayang
20 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
1 ikat daun kesum
2 batang bunga kantan - x de stok jadi saya x guna
Asam keping
Garam
Air sejuk

Bahan Tabur
Daun selom/salad
Timun
Bawang besar
Cili padi
Telur rebus
Limau nipis

Cara-Cara
  • Rebus laksa sampai kembang. Bila laksa cukup kembang angkat dan toskan. Siram dengan air sejuk banyak2 supaya laksa tak melekat-lekat.
  • Masukkan ikan, asam keping serta air secukupnya kedalam periuk. Rebus sampai isi ikan masak. Padamkan api. Biarkan sampai air rebusan ikan  sejuk.
  • Asingkan isi ikan dengan tulang. Blend sampai hancur.
  • Tulang ikan tadi pun di blend dengan air rebusan "tanpa asam gelugur". Tapis. Pastikan tiada tulang yang termasuk kedalam bahan kisar.
  • Blend halus cili kering dengan bawang besar.
  • Masukkan kesemua bahan kisar, daun kesum, bunga kantan dan asam keping secukupnya kedalam periuk. Reneh sampai kesemua bahan masak. Tambah air kalau perlu.
  • Perasakan dengan garam secukupnya.
  • Apabila kuah masak, bolehlah dinikmati bersama laksa serta taburan hirisan timun, bawang besar, daun selom/salad, telur rebus dan cili padi.

*Kuah laksa lebih sedap dimakan setelah dibiarkan semalaman. Kalau nak makan petang esok, sediakan kuahnya malam ni.

Ulasan

  1. Sedapnya...sy ni peminat tegar laksa cam ni..lemak2 kurang cikit

    BalasPadam
    Balasan
    1. Laksa ni best makan ulang2...x muak sbb x berlemak...

      Padam

Catat Komen

Catatan popular daripada blog ini

Rendang Daging Noxxa

Kerepek Ubi Kayu

Makaroni Goreng