Sambal Goreng Dengan Ulam-Ulaman
Sedap makan macam ni. Kata orang mak mentua lalu belakang pun tak perasan dah...hihihi
Sambal Bilis Goreng
By Shikin
Bahan-Bahan
5 biji cili merah
5 biji cili padi
4-5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Sejemput ikan bilis
1 inci belacan
Asam keping
Sedikit minyak
Cara-Cara
By Shikin
Bahan-Bahan
5 biji cili merah
5 biji cili padi
4-5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Sejemput ikan bilis
1 inci belacan
Asam keping
Sedikit minyak
Cara-Cara
- Tumbuk cili merah, cili padi bawang merah, bawang putih dan belacan.
- Masukkan ikan bilis, tumbuk2 kasar.
- Panaskan minyak, tumis bahan-bahan tumbuk tadi. biarkan sampai naik bau.
- Masukkan sedikit air dan asam keping serta garam dan gula secukupnya.
- Teruskan memasak sampai pecah minyak.
- Padamkan api, angkat dan boleh dihidangkan bersama ulam-ulaman.
Tambah cekur dengan ulam raja hasil tanaman en. Tahiri. |
waaaa...sedapnya....
BalasPadamnampak freshhhhh sgt!