Daging Congo
Lauk ni memang kegemaran kami sekeluarga. 
by Shikin@Dari Dapur Ummi
Bahan-bahannya
1 kg daging - dihiris nipis
2 labu bawang besar - dikisar halus
1/2 cawan kicap pekat
1/2 cawan air asam jawa
3/4 cawan pes cili (tambah jika nak pedas)
2 sudu besar gula
garam secukupnya (jika perlu)
sedikit minyak untuk menumis
Cara-caranya
- Daging diperap bersama kicap, bawang besar yang dikisar, gula dan juga air asam jawa lebih kurang 1/2 jam
 - Panaskan minyak dalam kuali , tuangkan bahan-bahan perapan.
 - Masak dengan api perlahan sehingga air daging tinggal separuh (daging akan mengeluarkan airnya sendiri)
 - Masukkan cili pes, masak lagi dengan api perlahan sehingga kuahnya agak pekat dan pecah minyak
 - Rasa garam dan gula
 - Sedia untuk dihidang
 
Ulasan
Catat Ulasan