Daging Congo

Lauk ni memang kegemaran kami sekeluarga. 


DAGING CONGO
by Shikin@Dari Dapur Ummi

Bahan-bahannya
1 kg daging - dihiris nipis
2 labu bawang besar - dikisar halus
1/2 cawan kicap pekat
1/2 cawan air asam jawa
3/4 cawan pes cili (tambah jika nak pedas)
2 sudu besar gula
garam secukupnya (jika perlu)
sedikit minyak untuk menumis

Cara-caranya

  • Daging diperap bersama kicap, bawang besar yang dikisar, gula dan juga air asam jawa lebih kurang 1/2 jam
  • Panaskan minyak dalam kuali , tuangkan bahan-bahan perapan. 
  • Masak dengan api perlahan sehingga air daging tinggal separuh (daging akan mengeluarkan airnya sendiri)
  • Masukkan cili pes, masak lagi dengan api perlahan sehingga kuahnya agak pekat dan pecah minyak
  • Rasa garam dan gula
  • Sedia untuk dihidang
*Daging Congo ni juga sedap dicecah bersama roti, ketupat ataupun lemang.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu