Ketupat Palas Dan Rendang Ayam
Ekceli yang ni menu AidilAdha baru-baru ni. Tapi asyik bertangguh nak masuk dalam blog. Memandangkan ptg ni agak free, saya update saja...
Nak cerita pasal rendang ayam sebab ketupatnya saya order ngan jiran...:)
Rendang Ayam
By Shikin
Bahan -Bahan
1 ekor ayam - potong kecil
20 tangkai cili kering*
15 ulas bawang merah*
3 inci lengkuas* (bahan * dikisar halus)
5-6 batang serai - diketuk
4 keping daun limau purut - koyak2kan, buang tangkainya
Santan - RM 3
Air
Garam
Minyak
Cara-Cara
- Panaskan minyak
- Tumis bahan2 kisar dan serai sampai garing dan naik bau.
- Masukkan ayam. Gaul sebati.
- Tuangkan santan dan air sehingga mencukupi.
- Masukkan daun limau purut
- Masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Padamkan api.
- Rendang ayam sedia untuk dinikmati.
Lama x mkn rendang ..sedapnya
BalasPadamKita pun buat rendang selalu time raya jerr...hehehe. Anyway tahniah atas kelahiran cahayamata. Comel sangat...
Padamsedap ni makan ketupat palas dengan rendang..
BalasPadam