Ketupat Palas Dan Rendang Ayam


Ekceli yang ni menu AidilAdha baru-baru ni. Tapi asyik bertangguh nak masuk dalam blog. Memandangkan ptg ni agak free, saya update saja...

Nak cerita pasal rendang ayam sebab ketupatnya saya order ngan jiran...:)


Rendang Ayam
By Shikin

Bahan -Bahan
1 ekor ayam - potong kecil
20 tangkai cili kering*
15 ulas bawang merah*
3 inci lengkuas* (bahan * dikisar halus)
5-6 batang serai - diketuk
4 keping daun limau purut - koyak2kan, buang tangkainya
Santan - RM 3
Air
Garam
Minyak

Cara-Cara

  • Panaskan minyak
  • Tumis bahan2 kisar dan serai sampai garing dan naik bau.
  • Masukkan ayam. Gaul sebati.
  • Tuangkan santan dan air sehingga mencukupi.
  • Masukkan daun limau purut
  • Masak sehingga pecah minyak.
  • Masukkan garam secukup rasa.
  • Padamkan api.
  • Rendang ayam sedia untuk dinikmati.

Ulasan

  1. Balasan
    1. Kita pun buat rendang selalu time raya jerr...hehehe. Anyway tahniah atas kelahiran cahayamata. Comel sangat...

      Padam
  2. sedap ni makan ketupat palas dengan rendang..

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Makaroni Goreng