Dunia masakan dari dapur kecilku. Persembahan untuk suami tercinta dan anak-anak tersayang. Resepi di dalam blog ini telah/akan dicuba dan juga dititipkan untuk ingatan dimasa hadapan...
Kek Pisang Blended
Dapatkan pautan
Facebook
Twitter
Pinterest
E-mel
Apl Lain
Yang ni projek petang kemarin.
Balik keje, masuk dapur sedia bahan, masuk semua dalam blender...turrr...masuk dalam loyang, kukus sampai masak.
Ubi kayu ni hasil tanaman suami saya, En. Tahiri. Saya buatkan kerepek ubi untuknya dengan penuh rasa kasih sayang. He he...sebab lama dia duk tanya , "Ummi, ubi tu dah nak tua dah. Nak buat apa-apa ka? Saya pun jawab : abang cabutlah dulu ubi tu. nanti balik kerja kin buatla apa-apa yang patut" Kerepek Ubi Kayu by Shikin Bahan-bahan Ubi Kayu Garam Minyak Cara-cara membuatnya Kopek kulit ubi kayu dan bersihkan. Kemudian sagat ubi nipis-nipis di dalam besen yang berisi air garam. Toskan ubi sekejap (Boleh juga sagat ubi terus kedalam minyak yang panas dan ditabur sedikit garam ) Goreng ubi dalam minyak yang banyak sehingga berwarna kuning keemasan. Angkat dan toskan. Simpan dalam bekas kedap udara.
1st try masak rendang daging guna periuk noxxa. Ambik masa tak lama. Lebih kurang 1 jam macam tu. Hasilnya...sangat memuaskan. Daging pun lembut elok ja... Resepi rendang daging yang biasa saya gunakan, cuma cara memasak menggunakan periuk noxxa memudahkan cara memasak. Rendang Daging Noxxa By Shikin Bahan-Bahan 1 kg daging - potong kecil kmdn basuh dan toskan 15 tangkai cili kering* 10 ulas bawang merah* (kisar bahan bertanda * sampai lumat) 5 batang serai - dititik 2 inci lengkuas - diketuk 2 cawan santan pekat 2 cawan santan cair 2 tangkai daun limau purut Sehelai daun kunyit - simpulkan garam secukup rasa Cara Masukkan daging, bahan kisar, serai, lengkuas dan santan ke dalam periuk. Kacau rata. Tutup periuk. Setkan butang HP pada periuk Noxxa selama 30 minit. Alihkan juga tombol tekanan kepada pressure. Tekan On dan biarkan sampai masa tamat. Setelah masa tamat, alihkan tombol tekanan ke titik steam dan lepaskan wapnya. Buka tudun
Makaroni Goreng By Shikin Bahan2 1 bungkus makaroni - rebus sampai lembut ayam/daging kisar - saya guna ayam kisar Ramly 2 biji bawang besar - potong dadu 2 senduk cili kisar 1 tin sos prego (saya guna yg original punya) cendawan butang karot - potong dadu lada benggala - potong dadu garam gula serbuk lada hitam mixed herbs minyak masak Cara2 Panaskan minyak. Tumis bawang besar sampai layu. Kemudian masukkan cili kisar. Biar sampai cili masak. Masukkan ayam.kisar. Gaul sebati. Teruskan memasak sampai air ayam kering. Tuangkan sos prego. Letakkan sedikit mixed herbs. Kacau sebati. Masukkan pula cendawan butang, karot dan lada benggala. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Akhir sekali, masukkan makaroni. Gaul sebati. Padamkan api. Sedia untuk dihidangkan.
Senang giler nak buat kek ni kan..
BalasPadamAha...kek orang telebih rajin ni...hihihi
Padam